2015. március 20., péntek

Steffi Love bútorok 1.

Elsőként a gyerekszoba bútorait készítettem el, egy igen egyszerű origami technikával. Felfigyeltem ezekre a kis hajtogatott dobozokra, és csak az járt a fejemben, hogy valamiképpen hasznosítani kéne őket, és mivel eleve úgy terveztem Steffiéknek, hogy egyszerű bútoraik lesznek, így összekötöttem a két dolgot. Valamiképpen a sors is a kezemre játszott, mert még tavaly vettem a szoba sarkában található plüss virágot. Nagyon tetszetek a színei, bár többféle kombinációban volt, mégis ez tetszett a legjobban, de akkor még nem sok fogalmam volt róla mire is lesz jó, csak szimplán tetszett. Aztán megláttam, hogy milyen jól passzol a Steffi családomhoz. Majd mikor később felfedeztem az áruházban ezeket a színes mikroszálas törlőkendőket (amikből az ágynemű készült), már össze is állt bennem a kép, hogy ebből lesz egy szoba, mert minden dolog színe összepasszol. Na, de mutatok egy képet legalább, aztán még beszélek:
Sajna, a fényképező nem képes visszaadni az eredeti színeket, Annika haja nem ilyen durván narancs (a lentebb lévő közeli képen látszódik az igazi színe, de már ismeritek), minden más pedig picivel élénkebb valójában, bár így sem olyan rossz. Szóval, origamival készültek a székek, ágylábak, asztal, polcos szekrények, tárolódobozok, minden, amit láttok a képen dobozként. Mindjárt meg is mutatom a technikáját, én a lakás többi részét is így fogom megcsinálni, de előbb még a többi kép a szobáról:
A már előbb említett mikroszálas kendőről annyit muszáj tudnotok, hogy a legborzalmasabb anyag, amivel valaha találkoztam, egyszerűen förtelem!!! A színén kívül semmi más jó tulajdonsága nincs, sőt, csak rossz. Tapintásra kapásból utálatos, mert ezek a mikroszálak hozzáragadnak, nem is, inkább belekapaszkodnak az ember bőrébe, fúh... Ettől rosszabb már csak az volna, ha szúrna is. De nemcsak a bőrbe kapaszkodnak, hanem minden más anyagba is, ha felemelem a kiskölyköt az ágyról, akkor takaróval együtt jön, szóval, ezzel a nyavalyával nem fogok mást készíteni, ennyi belőle bőven elég volt.
Akkor most mutatom az origami doboz hajtogatásának technikáját, egy gyors videó:

https://www.youtube.com/watch?v=L_VNf6x5c6k

Ez a legegyszerűbb elkészítési módja, és igazán örülök neki, hogy rátaláltam erre a rövid videóra, mert a többi nem is értem miért 5 meg 8 perces, egy kb. egyperces feladathoz. A hajam égnek áll, amikor félóráig simogatják az éleket, holott, ezt lazán és könnyedén, futószalagon lehet gyártani.
Megmutatom képekben, hogy én mit csináltam másképpen. Itt láthatjátok a különbséget, hogy ha eredetileg meghajtogatjuk a dobozt, akkor a hátulján látszódik a hajtás, és ez nem feltétlenül kéne, hogy rajta legyen, vagyis, szerintem szebb, ha sima hátul is:
Én ezeket a dobozokat kétoldalas kartonból hajtogattam, az erős tartás kedvéért, és ha csinálnátok ilyesmit, ajánlom is ezt így, mert a hagyományos papírok gyenge minőséget eredményeznek.
Tehát, ott tartottam, hogy ne legyenek láthatóak a hátsó hajtások, ezért a papír átlóit finoman meghúzzuk ceruzával, én 15,5 x 15,5 cm méretűre vágtam a kartont:
Ezután úgy dolgozunk tovább, ahogy a videón, behajtjuk a sarkokat középre:
Itt most kimarad két lépés, mert a lényeget mutatom csak. A képen látható módon befelé hajtjuk a sarkokat:
Majd, ahogy a videón volt, felnyitjuk két oldalát, majd készre hajtogatjuk a dobozt. Belül így néz ki végül, a belső háromszögeket ragasszuk oda, így fixen tart:
Amikor már sok van belőle, elkezdhetünk építkezni kedvünk szerint, vízszintesen, függőlegesen, állítva, fektetve, bárhogyan egymáshoz ragaszthatjuk a dobozokat, attól függően mit szeretnénk összerakni belőlük. :-) A színekkel is kedvünkre játszhatunk, én alig várom, hogy megcsinálhassam a konyhát is így. :-)13 megjegyzés:

 1. Gratulálok nagyon szép színes lett a szoba. Ezt a technikát már én is használom elég régóta, de még a bútor nem jutott az eszembe csak dobozoknak polcokra és egyéb tárolásra. Amennyiben picivel nagyobb méretben is meghajtod akkor egymásba csukhatóak és mint egy zárt dobozka lesz. Sőt már azt is csináltam, hogy egy négyzetet vágtam külön akkorát mint a doboz belső része és beragasztottam a jobb tartás kedvéért.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Régebben csináltam már én is olyan egymásba csúztatható dobozokat, de aztán valahogy feledésbe merült nálam ez az egész, és most újra elő kellett vennem ehhez a tudást. Szóval, nincs kizárva, hogy lesz még zárt doboz. Mondjuk, ha most csak a konyhai cuccokra gondolok, hűtőgép, ajtós szekrények, sütő... stb. ezekhez még ki kell találnom miként oldom meg az ajtót rájuk, mert még azt sem tudom biztosra, hogy nyithatóak legyenek-e vagy nem.
   Jó ötlet a beragasztott négyzet is, tetszik az egészben az, hogy sok lehetőség van benne.

   Törlés
 2. Szuper lett a gyerekszoba! Nagyon jó kis technika ez, én is kipróbálom majd valamikor.A szülőknek milyen szobája lesz? Kíváncsi vagyok... Nálam egyébként minden szekrénykébe lehet pakolni, így tök jól meg tudtam oldani a babaholmik tárolásának egy részét. Pl a ruhák mindig összekeveredtek, de mióta külön szekrényük van a hölgyeknek, mindenki a saját bútorában tartja a ruháit, így sok ruha helyett csak egy szekrényt kell megjegyezni. Nagyon várom a történetet hozzájuk!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos vagy, köszi! :-) Annak meg nagyon örülök, ha kipróbálod, egyszerű és nagyszerű!!! Csak tényleg a papír vastagságára kell figyelni, hogy jó tartása legyen, szerintem a legjobb a kétoldalas karton, ahogy írtam is.
   A szülőknek? Hát, ez egy igen remek kérdés! Jelenleg csak annyit tudok elképzelni, hogy pasztell színű lesz. Halványzöld, halvány sárgával vagy valami ilyesmi. Nem volna rossz valahogy összehozni fiókos megoldást sem ezekkel a dobozokkal, illetve nyitható ajtajú szekrényt, úgy, mint nálad, hogy pakolható legyen, szóval, még van mivel kísérleteznem. :-) A fürdőszoba akár lehetne kék-zöld, a konyhában lesz talán a legtöbb szín, de még erre sincs konkrét elképzelésem. Viszont, az biztos, hogy már ideje volna valami sztorit összehozni valamivel, mert elképesztően le vagyok maradva.

   Törlés
 3. Hangulatos, vidám lett a gyerekszoba ezekkel a színekkel. Nagyon ügyes vagy :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, örülök, mert pont ezt akartam elérni! :-)

   Törlés
 4. Aranyos, és vidám hangulatú szobácska lett belőle!
  A plüss virág valóban nagyon feldobja, Nekem az egyik kedvencem a képről.A másik pedig Hókuszpók elbújva. :)
  Amint szabad kapacitásom lesz, én is befejezem a sajátomat, már nagyon szeretném megmutatni. :)
  Valamikor még idén. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága vagy! :-) Várom nagyon a tiédet, képzelem, milyen frankó lesz!! :-) Hókuszpókot egy kétszáz forintos automatából szedtem, bár akkor nagyon csalódott voltam, hogy nem egy szép kis törpe jutott nekem, de most nem olyan rossz tényleg, hogy a kissrác sarokba passzinthattam. :-)

   Törlés
 5. Csodálatos a színek harmóniája és az elrendezés ritmusa. Biztosan van érzéked a „valódi” lakberendezéshez is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Drága vagy! :-) Próbálok mindig valami egységet teremteni az alkotásaimba. Valamiféle rendezettséget, holott a saját életemben nem vagyok egy rendmániás. Szeretem a rendet, de csak olyankor teszek érte, amikor már nagyon kell. Kicsibe mindezt könnyebb megvalósítani. :-) Most eszembe jutott egy nagyon kedves ismerősöm, aki legutóbb nálam járva azt mondta: "Ebben a szobában semmi sem az, aminek látszik." Azt hiszem, ez jellemez engem a legjobban. :-)

   Törlés
  2. Lájk! Azt hiszem értem, mire gondolsz.

   Törlés